İnternet dünyanın yarısından fazlasına ulaştı, kullanımı hızlı yayıldı. Dijital dünyadan konuşuyoruz artık. İşlerimiz, uğraşlarımız ve aradığımız her bilgiye rahatlıkla ulaşmamız internet sayesinde.
İnternetin gelişimini, hayatlarımıza etkisini ve sosyal medya mecralarını birlikte inceleyim.
Sosyal Medya
Medyanın uzun ve etkili tarihinin yanına aktif olarak yaklaşık son 10 yıldır sosyal kelimesi eklendi. Sosyal canlılar olmamız internetin gelişimiyle beraber bize birçok seçenek sundu. Eskiden belli ajanslardan alınan haberler, gelişmeler şekil değiştirdi. Kendi medyamızı oluşturabilecek duruma geldik. Sosyal medyaya bazı insanlar mesafeli dururken kullanmayı tercih eden insanlar yön verdi. Sosyal Medya insanların tercihlerine göre şekil aldı. Sosyal medyanın mecraları tercih edilirken genelde; yaş aralığı, coğrafi bölgenin kültürü, alışkanlıklar, ulaşabilirlik, beğeni gibi faktörler etkili oluyor. Sosyal medya gelişimine devam edecek. Bugün milyonlarca insana ulaşan ve artık yaşamımızın bir parçası olan sosyal mecralar bu gelişime sebeptir.
Sosyal medyanın geldiği nokta nedir? sorusuna kullanımı ve gelişimini yaklaşık on yıl olarak söylemiştik bu dünya geneli için söz konusu değil tabi. Bizden daha önce ve sonra tanışan birçok ülke var. Türkiye internet kullanımında baya ilerledi. Genç nesil bu gelişimi öngördü mü? Bilemeyiz ama artık meslek seçimlerini bu mecralardan seçiyor. Sosyal Medya Mecraları buna olanak sağlıyor. Birçok yeni nesil girişimci gençler bu mecraların gelişimi sağlıyor sosyal medya mecraları da gençleri.
Sosyal Medya Mecralarının Bazıları
- Facebook : Sosyal Medyanın ilk akla gelen mecrasıdır.2004 yılından beri hayatımızda olan facebook diğer mecraların ortaya çıkışıyla düşüşe geçtiyse bile yaptığı yatırımlarla yerini korumakta. İlk çıktığında insanlar çocukluk arkadaşlarına kadar arayıp bulmuşlardı. Zamanla yerini belli bir yaş üzerinde kullanıcılara bıraksa da. Hala 1 milyona ulaşan kullanıcısıyla oldukça revaçta.
- İnstagram : Facebook gibi paylaşım yapılan bir mecra. Buradan anlık paylaşımlar yapabilir ve etkileşim sağlanabilir. Kişisel bloglar, işletmeler ve firmalar buradan paylaşımlarını yapabiliyor ve bilinirliğini arttırabiliyor. Facebook’un instagramı satın alması ve instagramın kendini sürekli yeniliyor olması kullanıcıların kullanımı için rahatlık sağlıyor.
- Youtube : Youtuber olmak şu aralar oldukça popüler. Video çekmek , çektiğiniz videolarla insanları açtığınız kanala yönlendirmek, süreklilik sağlamak, kanalınıza yeni aboneler kazandırmak youtuber olmak için gerekliliktir. Youtube kendi medya kanalınızı oluşturduğunuz ve kendi kitlenize bilgiler verdiğiniz alanınız. Youtube son yıllarda inanılmaz bir ivme kazanarak hem kullanıcına hem de kendisine değer kattı. 2010 yılların başlarında şuan youtuber olarak karşımıza çıkan ve oldukça popüler olan insanlarda bu kadar gelişeceğini öngerememiştir. Youtube yükşelişi devam ediyor.
- Twitter : Twitter haber almak, gündemi takip etmek için oldukça iyi bir mecra. Bir dönem oldukça popüler olan bu mecra kendi kitlesiyle yoluna devam etmekte. Gündemde olan en sıcak gelişmeleri takip etmek için ideal bir mecra.
- Linkedin: Daha çok iş dünyasının iletişim için gelişen bir mecra. Burada ağınızı kurabilir ve sektörünüz ile ilgili gelişmeleri takip edebilirsiniz.
- Pinterest: Pinterest kuruluşu 2010 yılına dayansa da ülkemizde son yıllarda artış gösteren bir sosyal medya mecrasıdır.Görsel paylaşılan ve bu görselleri pano sistemiyle çalıştırabildiğiniz bir sosyal mecradır.
- Tiktok: Tiktok uygulamasını es geçmek olmaz. İlk zamanlar ülkemizde kullananlara karşı bir önyargı olsa da bugünlerde nerdeyse herkesin bir tiktok hesabı var. Tiktok ülkemizde çok sevildi. Eğlenceli içerikleriyle izleyenleri adeta kilitliyor. Eğlenceli ve popüler bir uygulama
Sosyal Medya Mecraları Hakkında
Sosyal Medya Mecraları bazılarını yukarıda sizin için birkaç cümle ile açıklamaya çalıştık. Medya artık durdurulamaz bir ağ oluşturdu ve insanlara ulaşabileceği her yerden ulaşıyor. Elbette bu ağlar gelişecek yeni mecralar oluşacak. Sosyal Medyanın gücü, bilinir olmak firmalar içinde oldukça önemli. Kişisel paylaşımların yanı sıra firmalar bu ağlarda oldukça etkili. Televizyon artık yerini bu sürekli akışta olan mecralara bırakıyor gibi görünüyor. Reklam veren firmalar televizyondan uzaklaştı artık daha fazla tanınan fenomenler birçok firmanın reklam yüzü oldu. Firmalar daha fazla kitleye sahip olan insanlarla iş ortaklığı yaparak satış rakamlarını artırdı.
Dünyayı etkisi altına alan corona bir gerçeği ortaya çıkardı. Bu dönemde birçok insan kendi işlerini eve taşıdı.Yeni dünya düzeni artık hayatımıza yeni bir şekil vermemizi şart koştu. İnsanlar artık sosyal ağlarda kendi kitlelerini oluşturup onlara doğrudan ulaşıp haber, etkinlik , ürün veya ürettikleri her neyse aktarıyorlar. Sosyal medya artık bir paylaşımdan çok bir pazar olarak gelişmekte. İnternet hemen hemen herşeye ulaşımı kolaylaştırıyor. Uzak artık yakın.
Sosyal Medya daha fazla nasıl gelişim gösterecek hep birlikte göreceğiz. Sosyal medyanın bugüne gelen gelişiminin avantajları oldukça fazla. Dengeli ve ölçülü olması herşey de olduğu gibi bu mecralar içinde gerekli. Faydalı, kaliteli içerik paylaşanları takip etmek size daha fazla katkı sağlayacaktır.
Sosyal Medya ajansı olarak biz misyonumuzun farkındayız. Destek sağladığımız firmaları olması gerektiği gibi hedeflenen noktaya taşımak bizim severek yaptığımız görevimiz.
İyi Günler Dileriz
İlginizi Çekebilir : Pinterest Nedir? Nasıl kullanılır ve özelliği nedir?